Litteraturtips: Stängsel och öppningar

Naomi Klein Stängsel och öppningar: Rapport från globaliseringens frontlinjer Ordfront

Stängsel och öppningar innehåller en samling artiklar Naomi Klein skrev 2000 -2001 som publicerats i ett antal olika tidningar samt tal hon hållit på olika konvent under samma tidsrymd. Eftersom det är en artikelsamling är den inte lika sammanhållen som No Logo. Den är ändå klart läsvärd och ger en tydlig inblick i t ex världsbankens agerande och slår effektivt hål på myten att ökad tillväxt innebär färre svältande och fattiga i världen.
Boken är indelad i fem avsnitt:
– Missnöjet skapar öppningar

  • Inhägnandet av demokratin
  • Att inhägna rörelsen. Kriminaliseringen av missnöjet
  • Att slå mynt av terrorn
  • Öppningar till demokrati.

Hon tar upp den genetiska nedsmutsningen av odlade grödor och hur de transnationella företagen far fram mot småbönder för att säkerställa sin makt. Hon visar på lurendrejeriet bakom rubriker som “Genförädlat ris skulle rädda en miljon barn om året”. En av bokens underrubriker är “Kringflyttande arbetare vet att när handelshindren rivs, höjs hindren för människor” där hon beskriver hur den sk globaliseringen inte främjar människors rörlighet i världen utan endast de transnationella företagen som kan producera billigt i låglöneländer och sälja dyrt i västvärlden. Om man inte redan vet det så får man i Stängsel och öppningar en tydlig bild av att det inte är politiker utan de som styr storfinansen som regerar världen idag.
Vore det inte för att innehållet i Stängsel och öppningar är så upprörande skulle jag säga att boken är behaglig att läsa och trevligt skriven.
Ingen som läst Stängsel och öppningar kan någonsin igen tro att det räcker att sätta sig ner och meditera för världsfreden.